Dat was de openingszin van een presentatie aan de advocaten van Poelmann van den Broek, die ik onlangs samen met Danny Verpoorten hield. Advocaten zien immers vaak (in eerste instantie) alleen het eindresultaat, de jaarrekening. Ons doel was daarom hen meer inzicht te geven in onze werkzaamheden en wat je uit die cijfers kunt halen, ook als advocaat.
Er zijn diverse voorbeelden te noemen waarvoor de jaarrekening bij de verschillende rechtsgebieden door de advocaten gebruikt kan worden: De jaarrekening als argument voor een ontslag op economische gronden. Het wel óf niet verhuren van een zakelijk pand (goedheid van de huurder). En uiteraard de jaarrekening bij faillissement. Slechts een kleine greep uit de mogelijke toepassingen.
En wat heeft u daaraan? Tijdens het schrijven van deze blog merk ik op dat ik het hier heb over een presentatie voor advocaten. Maar juist ook ondernemers kunnen hier wat mee. Waar advocaten de jaarrekening voor óf juist tegen u kunnen gebruiken, heeft u als ondernemer de mogelijkheid te beïnvloeden hoe de jaarrekening er uit komt te zien. Uiteraard binnen de wettelijke kaders.
Een kengetal zoals solvabiliteit (eigen vermogen / totaal vermogen) is vrij eenvoudig te beïnvloeden door met de aanwezige liquide middelen op het einde van het jaar een deel van de schulden (vaak crediteuren) af te lossen. Een balans is immers slechts een momentopname. Het balanstotaal wordt hierdoor kleiner, waarmee de solvabiliteit toeneemt. Mochten leveranciers, afnemers en andere geïnteresseerden een kijkje in de jaarrekening nemen, dan lijkt deze voor wat betreft de solvabiliteit op het eerste oog beter dan vóórdat deze eenvoudige handeling werd uitgevoerd.
Andere voorbeelden waarmee we de advocaten inzicht gaven waren de gevolgen van een incourante voorraad, dubieuze debiteuren of het uitlenen van alle winsten aan de moedermaatschappij. In de praktijk blijkt dat hier in de jaarrekening niet bij iedere ondernemer kritisch naar is gekeken. Hierdoor is de ene jaarrekening de ander niet. Daarom is het voor ons essentieel om echte interesse te hebben in een onderneming en deze van binnenuit te kennen. Zo kunnen we snel de bijzonderheden uit de jaarrekening halen.
Aan het einde van de ochtend konden we met zijn allen concluderen dat iedereen altijd kritisch dient te zijn op de jaarrekening. Is het logisch wat er staat en geeft dit een representatief beeld? Tijdens de presentatie werden er veel vragen gesteld waar de advocaten in de praktijk tegenaan liepen. Tegen welke vragen loopt u als ondernemer aan richting het einde van het jaar? Leg ze gerust eens aan me voor, via niels@qaccountants.nl