Het schakeltraject

Bron: Q accountants | 18-01-2021

Werken en studeren tegelijk
Stel, je merkt dat je goed bent met cijfers en dat je grote interesse hebt in financiën. Ineens ontdek je dat je de accountancy in wil. En dat terwijl je net je opleiding op een heel ander vlak hebt afgerond. Wat doe je dan? Dit overkwam Hester vorig jaar toen ze net klaar was met haar opleiding ‘International Business & Languages. Nu werkt ze bij Q accountants. Lees hoe zij de switch maakte naar een schakeltraject Accountancy en Controlling.

Klaar om te werken
Hester had altijd al interesse in financiële werkzaamheden en het werken met cijfers. Serieuze interesse werd gewekt tijdens haar opleiding bij het financiële blok, waar ze bedrijfseconomie en basis boekhouding kreeg. Daar kreeg ze het inzicht dat dát de richting was die ze op wilde. Maar een hele nieuwe bachelor volgen, dat zag ze niet zo zitten. Hester was al 23 jaar en wilde graag aan de slag. Daarom ging ze in gesprek met mensen om haar heen en mensen uit het vak. Zo kreeg ze een goed beeld van de mogelijkheden. En zo vond ze haar oplossing in het schakeltraject van de opleiding Accountancy en Controlling. Vier dagen werken en daarnaast doorstuderen.

Een pittig traject
Op dit moment werkt Hester bij Q accountants als junior assistent accountant én volgt ze (op vrijdag) haar opleiding aan Nyenrode Business Universiteit. Absoluut geen makkie, daarin is ze meteen heel eerlijk. Ze had gelukkig enige voorkennis, maar desondanks is het een pittige instroom. Je begint meteen met journaalposten en ze kreeg al snel de eerste tentamens. Enige kennis van of affiniteit met financiën is in haar ogen dus echt wel nodig. Het weekend heeft ze absoluut wel nodig om bij te werken en/of te studeren.

De ideale combi
Hoewel het schakeltraject dus een zwaar traject is, is Hester er wel zeer enthousiast over. Het grote voordeel is dat ze alles direct kan toepassen en dat theorie veel sneller een plek krijgt. Zaken gaan meer leven en voorbeelden zijn soms direct toepasbaar. Zo vond Hester consolidatie een lastig onderwerp, maar kan ze zich nu door haar werkzaamheden voor de klanten van Q veel beter voorstellen hoe zaken lopen en dus ook op te lossen. Je koppelt de theorie een stuk beter aan de praktijk. Er komen voorbeelden voorbij in de colleges, die herkenbaar zijn. Of die juist gespreksstof geven voor de dag erop met je collega’s.

Dit vraagt om meer
Hester krijgt nu (naast haar baan bij Q) 1 dag per week college. Na dit jaar kan ze dan starten met de Pre-Master of Science in Accountancy of met de Pre-Master of Science in Controlling. De combinatie van werken naast haar studie bevalt Hester dus heel goed en kan ze iedereen in eenzelfde situatie aanraden. “Het levert je financiële praktijkkennis op die je bijblijft en inspireert enorm om je te blijven ontwikkelen”. Ze heeft haar route voor een premaster en master voor hierna dan ook al uitgestippeld. “Ook voor mijn netwerk is het zeker handig op deze manier bezig te zijn” besluit Hester.

Heb je vragen?
Heb jij een hbo- of wo-diploma op een ander vlak behaald, maar wil je wel verder in de financiën? Dan kan het schakeltraject Accountancy en Controlling voor jou dus ook wel eens een mooie uitkomst bieden. Je geeft, naast een vaste baan, je financiële kennis in korte tijd de noodzakelijke oppepper op post-bachelor niveau. Wil je er meer over weten of een keer sparren met iemand? Neem dan gerust eens contact op met Hester, ze vertelt je graag over haar ervaringen.