Q-blog: Alice

Bron: Q accountants | 25-10-2018

Het verschil tussen een groot en klein kantoor

Als je toekomst in de accountancy ligt, welke baan is dan het leukste? En waar leer je het meest? Kies je juist voor een groot of een klein kantoor? Hoe maak je nou de keuze die het beste past bij jou? Alice werkte bij één van de ‘Big Four’-kantoren toen ze werd benaderd door recruiter Sebastiaan. Na enkele gesprekken koos ze voor een overstap naar Q-accountants. Lees hier alles over haar bedenkingen vooraf en ervaringen nu een jaar verder..

Het verhaal van Alice
Toen ik in 2017 benaderd werd door Sebastiaan, wist ik nog niet goed wat ik kon verwachten. Omdat mijn CV op Monsterboard stond, had ik al wel eens contact gehad met recruiters, maar daar kwam tot dan toe weinig uit wat mijn aandacht pakte. De aanpak van Sebastiaan was anders. In plaats van het voorleggen van beschikbare vacatures, vroeg hij vooral door naar mijn behoefte. Over wat ik leuk en minder leuk vond in het vak, waar mijn interesses lagen, etc. Met mijn hele verhaal ging hij op pad en niet lang daarna kwam hij terug met Q.

Een groot of klein kantoor?
Tot dat moment had ik nog niet veel verder gekeken dan de ‘grotere’ kantoren. Die namen ken je en tijdens de opleiding zijn dat de partijen die je tegenkomt in praktijkopdrachten of bij lezingen. Mijn idee was dat je daar veel kunt leren. Sebastiaan liet me echter inzien dat je bij een klein kantoor juist ook veel kunt leren en dat dat wellicht beter bij me paste. Meer eigen verantwoordelijkheid, minder vaste formats en meer ‘menselijk’. De frisse uitstraling van Q en het relatief jonge team gaf vanaf begin af aan de juiste energie.

Minder vinken, meer nadenken
Omdat ik altijd gewend was te werken volgens de formats van het bedrijf, miste ik de uitdaging om me te ontwikkelen. Hoewel de kennis in een grote organisatie breed verspreid is, leer je er wel echt op een andere manier. Je leert werken in bestaande structuren en werkwijzen. Bij Q staat niet alles vast, waardoor je niet moet vinken, maar zelf moet nadenken. Soms spannend of lastig, maar omdat de lijntjes zo kort zijn en er veel ruimte is voor begeleiding, juist heel goed. Alles wat ik daarvoor deed omdat het moest, viel ineens op zijn plek.

Zoek wat bij jou past
Nu, 1 jaar na mijn overstap, heb ik een enorme sprong gemaakt. Ik mag en kan veel meer zelf bepalen en er is veel aandacht voor mijn begeleiding. Mijn collega’s helpen graag en inmiddels help ik ook weer andere collega’s. Dat wat Sebastiaan me voorspiegelde is ook uitgekomen. Geen gouden bergen, maar gewoon zoals het is. Met daarbij een goede balans tussen werk, opleiding en zeker ook privé. Ik zit op mijn plek!”

Twijfel je zelf en wil je eens sparren? Neem gerust contact op en ik deel je mijn ervaringen.

Alice van Helden