Q-Blog: Annette

Bron: Q accountants | 26-04-2016

Je personeel belonen

Wat de toekomst ook brengt… Als je de website van Q accountants en belastingadviseurs opent, is dit de openingszin die je ziet. Dan volgt een aantal vragen waar je als ondernemer mee te maken kunt krijgen. Één van die vragen luidt: “Het bedrijf groeit…Neem ik extra medewerkers aan?” Dat blijft vaak een lastige keuze voor ondernemers. Want hoe zorg je dat je goed personeel ook bij je houdt? In deze column lees je enkele handige tips…

Goed personeel is goud

“Ik wens je veel personeel” is een gevleugelde uitspraak die ondernemers elkaar bij de start van een bedrijf vaak toewensen. Meestal met een sarcastische ondertoon, doelende op de verantwoordelijkheid die het in dienst nemen van medewerkers met zich meebrengt. Echter; deze uitspraak kan beter positief worden opgevat. Een succesvolle ondernemer kan immers alleen aan de vraag voldoen als hij kan steunen op goed personeel. Een succesvol bedrijf staat of valt met de kwaliteit van de dienstverlening. Als ondernemer wil je die kwaliteit waarborgen met enthousiaste, gedreven, gemotiveerde, hardwerkende en goed gekwalificeerde werknemers. Jij wéét dat die moeilijk zijn te vinden en de kunst is om ze vervolgens te “binden”.

Werknemersparticipatie

Wat te doen als je een werknemer vindt, die een visitekaartje voor je bedrijf is en die je voor geen goud meer kwijt wilt? Hoe bind je zo’n medewerker? Wetende dat dit vaak de mensen zijn die plezier in het werk belangrijker vinden dan een salarisverhoging of een (nog grotere) auto. Dit is een vraag waar we met “onze” ondernemers vaak tegenaan lopen, al sparrende over de toekomst van de onderneming. Een werknemersparticipatie kan daarbij een voor beide partijen wenselijke oplossing zijn. Hoe je dit kunt vormgeven is afhankelijk van de rechtsvorm van je onderneming.

Je werknemer mede-ondernemer maken

Heb je een onderneming zonder een in aandelen verdeeld kapitaal, dan kun je ervoor kiezen een samenwerkingsverband aan te gaan in de vorm van een maatschap of een vennootschap onder firma. Je werknemer wordt dan mede-ondernemer, waarbij je samen (bijna) elke vorm van taakverdeling en winstverdeling overeen kunt komen, al dan niet met een ingroeiregeling. Hiervoor zijn onder voorwaarden fiscale faciliteiten beschikbaar. Het is belangrijk dat een risico-inventarisatie plaatsvindt en dat de gemaakte afspraken op de juiste manier worden vastgelegd én fiscaal getoetst.

Een medewerker als aandeelhouder

Heb je een BV, dan kun je overwegen om de betreffende medewerker toe te laten treden als aandeelhouder. Dit kan op vele manieren worden bereikt. Je kunt nieuwe aandelen uitgeven, die al dan niet uitsluitend meedelen in toekomstige winstrechten. Je kunt een deel van je eigen aandelen verkopen, al dan niet met een lening ter financiering van de koopsom. Je kunt aandelen met of zonder stemrecht uitgeven, evenals aandelen met of zonder winstrecht. Of een combinatie van dit alles. In plaats van het plaatsen bij of verkopen van aandelen aan je werknemer, kun je ook aandelenoptierechten toekennen, waarbij de werknemer op aangewezen momenten in de toekomst zelf kan kiezen of hij wel of geen aandelen wil kopen tegen de bij het toekennen van de optierechten vastgestelde prijs. Hier kun je desgewenst nog voorwaarden aan koppelen, zoals het nog in dienst zijn op een bepaald moment of het behalen van bepaalde doelstellingen.

Let wel op ‘lucratief belang’

Zeker na de introductie van de fiscale term “lucratief belang” is het extra belangrijk om vóóraf alle mogelijke fiscale gevolgen van werknemers-aandelenparticipaties in kaart te brengen! Van een lucratief belang is (héél kort samengevat) sprake, als het op de betreffende aandelen te verwachten rendement aanzienlijk hoger is dan een reguliere belegger zou kunnen behalen en/of er een relatie bestaat tussen de waardeontwikkeling van de aandelen en de door de verkrijgende aandeelhouder te verrichten werkzaamheden voor de B.V. Bij een lucratief belang is de hoofdregel, dat alle inkomsten uit de aandelen van de medewerker tegen hetzelfde progressieve tarief worden belast als looninkomsten (box 1, maximaal 52%) en dus niet als inkomsten uit aanmerkelijk belang (box 2, 25%). Zonde natuurlijk van je goedbedoelde ‘beloning’ voor je medewerker. Echter… Door middel van het tussen schakelen van een vennootschap kan deze hoofdregel onder voorwaarden worden omzeild.

Kortom…

Er bestaan dus tal van mogelijkheden om je werknemers te belonen en binden door ze te laten participeren in je bedrijf. Allemaal opties met ieder hun eigen fiscale aandachtspunten en gevolgen. Graag zetten we ze samen met jou op een rij. Zodat je als ondernemer de juiste keuze kunt maken. Want om ook te eindigen met een quote op de website van Q: “Je keuze kan een nieuw begin zijn”.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan gerust contact met me op.

Annette van Mil

hanenkamp-Q-0003