Ongeacht het type opdracht, zijn nieuwe klanten altijd weer leuk om te behandelen. Zoals in elke relatie begint het met een beetje snuffelen, maar al snel begint het échte vergaren van kennis. Zeker bij klanten die al enige tijd actief zijn. Hoe werkt het inkoopproces, wie is verantwoordelijk voor verkoopprijzen, hoe is de juridische structuur en welke wet- en regelgeving is van toepassing? Kennis die je als accountant nodig hebt, zowel bij het samenstellen als controleren van de jaarrekening. Zonder klantkennis is immers moeilijk vast te stellen of een jaarrekening goed of fout is.
Zo ook bij een nieuwe klant in de Fashionbranche die wij onlangs kregen. In enkele decennia is deze klant uitgegroeid tot een merk van internationale allure. De kleding wordt verkocht via de eigen winkel, alsook in diverse shops in binnen- en buitenland en via internet. Jaarlijks werden mooie resultaten behaald. Administratief was er echter nog werk aan de winkel. Als gevolg van een overname werd er op dit vlak echter meer gevraagd. Intern had dit reeds geleid tot aanname van nieuwe mensen, maar ook wij als Q Accountants werden al snel gevraagd een helpende hand te bieden.
Tussen al het “controlegeweld” in de eerste maanden van het jaar door, was het dan ook super om een dergelijke opdracht onder je te hebben. Naast het samenstellen van de jaarrekeningen werd ook gevraagd de algehele omzetaansluiting in kaart te brengen. Inkomsten uit winkel en webshop werden nog op kasbasis geboekt. Dus kwam er geld binnen, dan was dit omzet. Of hetgeen binnen kwam ook gelijk was aan hetgeen binnen zou moeten komen was echter de vraag.
Om een omzetaansluiting op te zetten is data benodigd: kassagegevens, verkoopgegevens van de website, data van de online betaalsystemen en bankontvangsten. Met behulp van voornamelijk Excel heb ik data gefilterd, gekoppeld en geanalyseerd. Het leverde de klant de informatie dat de omzet in grote lijnen geheel verantwoord was. In grote lijnen, want hoewel relatief klein, waren er verschillen. Verschillen die bij een periodieke aansluiting mogelijk al aan het licht gekomen waren en direct verholpen hadden kunnen worden. Het geeft aan hoe belangrijk data is. Met data kun je meten. En meten = weten.
De hoeveelheid data die we met zijn allen verzamelen en bewaren wordt alsmaar groter. Het mooie van data is dat we er ook iets mee kunnen. Het zijn immers uitkomsten van gemaakte keuzes en uitgevoerde plannen. Door de juiste informatie uit deze data te halen kunnen we concluderen of bepaalde keuzes goed waren of beter kunnen.
Ook tijdens accountantscontroles krijgt data-analyse een steeds belangrijkere rol. Zeker daar waar we verbanden kunnen leggen tussen de zogenaamde goederenbeweging en de geldbeweging. Het geeft ons enerzijds inzicht in stromen en processen, anderzijds zijn eventuele afwijkingen eenvoudig te achterhalen. En hoe gedetailleerder de informatie, hoe beter de vinger op de zere plek gelegd kan worden.
Bovenstaande geeft aan dat er diverse mogelijkheden zijn met data. Als Q Accountants hebben wij de beschikking over data-analysesoftware. Deze helpt ons om data (uit vrijwel alle bronsystemen) in te lezen, te analyseren en waar nodig te combineren of extraheren. Bent u benieuwd of wij waarde kunnen toevoegen aan uw data? Neem gerust contact met me op.