Q-blog: Jeroen

Bron: Q accountants | 29-04-2021

Bevlogenheid

Het is voor organisaties nu een extra uitdaging om hun werknemers betrokken en enthousiast te houden. Hoe zorg je dat medewerkers gemotiveerd en verbonden blijven? We vroegen het onze fiscalist Jeroen Schoonderwoerd. Hij verhuisde 4 jaar geleden naar Den Haag, maar is nu toch (opnieuw) bij Q aan het werk, met veel plezier!

Sportend nadenken
“Mijn grootste passie is sport. Tijdens het sporten kan ik goed focussen en tegelijkertijd nadenken. Veel van mijn oplossingen voor klantvragen en belastingadviezen komen in mij op tijdens het hardlopen, mountainbiken of tennissen. Veel belangrijke beslissingen neem ik –bewust of onbewust- tijdens het sporten.

Afscheid van Nijmegen
Iets meer dan vier jaar geleden nam ik tijdens een rondje mountainbiken in de Nijmeegse bossen, een voor mij belangrijke beslissing. Ik besloot dat het tijd was om te verhuizen. Weg uit Nijmegen. Naar Den Haag. Mijn vriendin kon een leuke baan krijgen en vroeg me of ik openstond voor een verhuizing naar de randstad. Op de mountainbike bedacht ik toen, we doen het. We gaan naar het westen. Onvermijdelijk was het dat ik na mijn verhuizing ook vertrok bij Q.

De comeback
Sinds een half jaar ben ik echter weer terug. Nog steeds woonachtig in Den Haag. Niet terug in Nijmegen dus, maar wel terug bij Q. Zoals ze in de sport zeggen, heb ik een ‘comeback’ gemaakt. Ik heb altijd goed contact gehouden met Q, waardoor mijn terugkeer vloeiend verliep en aanvoelde als een warm bad. Die binding is dus altijd gebleven. Een mooi bruggetje naar de fiscaliteit: welke fiscale mogelijkheden zijn er om werknemers te binden aan je bedrijf.

Werknemersparticipatie
Bij Q heb ik in een half jaar alweer veel mooie vraagstukken voorbij zien komen. Een onderwerp dat mij zeer interesseert, zijn de fiscale mogelijkheden om werknemers in het bedrijf te laten deelnemen. Specifiek door middel van werknemersparticipaties. Dat is interessant voor de werknemer, die zelf ziet dat zijn arbeid van invloed is op de winsten van het bedrijf en zijn eigen inkomsten. En het is interessant voor de werkgever, die zijn beste werknemers bindt aan zijn bedrijf en ze behoudt door een stukje van zijn bedrijf ‘weg te geven’.

De fiscale uitdagingen
Uiteraard is niet ieder bedrijf hiervoor geschikt en komt niet iedere medewerker hiervoor in aanmerking. Toch zien we steeds meer interesse van zowel medewerkers als bedrijfseigenaren om het bedrijf een stukje met elkaar te delen. Fiscaal levert dit voor ons mooie uitdagingen op. Is er sprake van een lucratief belang? De fiscus vindt misschien van wel, wij vinden van niet. Betaalt de werknemer wel een zakelijke prijs? Betaalt hij helemaal geen prijs en worden de aandelen weggegeven?

Terug naar het sporten
Veel vragen dus die fiscaal relevant zijn bij werknemersparticipaties. Veel vragen ook die voor ons een uitdaging vormen om de wens van onze klant en de mogelijkheden van de wet tot één oplossing, één advies te smeden. Oplossingen die ik, logischerwijs, ook veelal weer tijdens het sporten bedenk.

De cirkel rond
Iets meer dan een half jaar geleden nam ik tijdens het hardlopen door de Haagse duinen de beslissing om weer terug te gaan naar Q. Door mijn comeback heeft Q er, alhoewel ik geen werknemersaandelen in het bedrijf heb, weer een enthousiaste medewerker bij. Met nieuwe ambities en doelen. Wil je een keer sparren over het binden van bedrijf en medewerkers? Of over de mogelijkheden van werknemersparticipatie? Ik loop/fiets graag een rondje met je!”

Jeroen Schoonderwoerd