Q-Blog: Jeroen Schoonderwoerd

Bron: Q accountants | 28-10-2021

Ons vak is een teamsport

In mijn vorige blog schreef ik over mijn werk, over sport en over de wisselwerking tussen werk en sport. Hoe ik tijdens het sporten fiscale oplossingen bedenk. Maar ook hoe ik lessen uit mijn vakgebied kan toepassen in de sport. Ik heb mij wel eens afgevraagd met welke sport ons vak te vergelijken is. Dat is lastig om te zeggen. Wat veel mensen niet weten: ons vak is is een teamsport.

Werken in teams

Wat maakt ons vak een teamsport? Belangrijk, maar wellicht niet voor iedereen vanzelfsprekend: wij werken in teams. Of het nou een team is dat verantwoordelijk is voor de controle van de jaarrekening, een fiscaal team dat een advies voorbereid of het samenstelteam, wij werken heel veel in teams. Dit kunnen teams zijn met een wisselende samenstelling. Of teams die bestaan uit zowel fiscalisten als accountants.

Een voorbeeld: de ‘bedrijfsoverdracht’

Een voorbeeld van geslaagd teamwork dat ik in de praktijk met regelmaat tegenkom is een bedrijfsoverdracht. Hoe ons team werkt bij een bedrijfsoverdracht? Een collega stemt de wensen af met de ondernemer, een andere collega stelt de waardering van de onderneming op, en weer een andere collega zorgt voor de afstemming met de belastingdienst. En uiteraard houden we elkaar constant op de hoogte van de ontwikkelingen en sparren we met elkaar over de mogelijkheden. En als de bedrijfsoverdracht is afgerond, proosten we daar met zijn allen op.

Af en toe eruit

Net als in de sport, is voor ons teambuilding essentieel. Dit was niet altijd gemakkelijk in coronatijd. Hoewel, op de dag ik dit blog schrijf, sprake is van het hoogste aantal coronabesmettingen sinds eind juli, lijkt het einde van de pandemie gelukkig in zicht. Een periode waarin we veel hebben thuisgewerkt. Een periode waarin veel communicatie tussen zowel collega’s als klanten verliep via mail, telefoon en uiteraard via Microsoft Teams.

Meer dan het vak alleen

Onze teamuitjes tijdens corona bestonden uit online pubquizzen en bierproeverijen. Allemaal heel erg leuk, maar we waren toch wel heel blij dat we laatst ook weer een echt uitje hadden. Zelf ben ik belastingadviseur en werk ik op de fiscale afdeling. In september hebben we met de fiscale afdeling een uitje gemaakt. We hebben gesproken over de inhoud, maar met name ook over andere zaken. Vertrouwen is namelijk de basis van een team. De leden van het team die met elkaar samenwerken, moeten elkaar vertrouwen.

Welke sport?

In oktober hebben we met kantoor ons jaarlijkse uitje gehad. Een informeel uitje gericht op gezelligheid. Bij beide uitjes zijn we met een boot het water op gegaan en sloten we de dag af met lekker eten en een drankje. Ons vak is dus een teamsport. En als jij mij exact vraagt welke sport, dan komt een watersport als zeilen toch ook het meest in de buurt. Er staat iemand aan het roer, een ander houdt de zeilen strak en weer een ander zorgt voor ervoor dat de boot kan aanmeren.

Jeroen Schoonderwoerd

Wil jij ook deel uitmaken van het Team van Q Accountants en Belastingadviseurs? Wij zijn altijd op zoek naar leuke teamgenoten.

Jeroen Schoonderwoerd