Niemand vindt het leuk om belasting te betalen. Een bekende uitspraak op dit vlak is: “in het leven zijn twee dingen zeker. Je gaat dood en … je betaalt belastingen”. In mijn ogen overigens wel een erg pessimistische uitspraak over de grootste inkomstenbron van de Nederlandse overheid en het middel om ons mooie land zo mooi te houden. Maar uiteraard wil iedereen (waar het recht de mogelijkheid biedt) het liefst zoveel mogelijk belasting besparen. U toch ook?
Een vraag die bij veel mensen speelt en waar wij onlangs weer een mooie oplossing vonden voor één van onze klanten. We brachten het vermogen onder in een Vrijgestelde Beleggings Instelling (VBI). Een VBI betaalt geen vennootschapsbelasting. Dat kan behoorlijk wat schelen. Zonder in te gaan op de voorwaarden en de heffingsmethodiek, kan het voordeel behoorlijk oplopen. Bij een beleggingsvermogen van € 4.000.000,- en een rendement van 6% op het vermogen is het voordeel € 32.000,- netto per jaar (privé).
Onze klant in kwestie had vermogen in een B.V. en wilde daarvan graag een gedeelte in een VBI laten onderbrengen. Omdat de VBI een relatief nieuwe optie is, kan en mag niet worden vertrouwd op in het verleden behaalde resultaten. Om deze herstructurering zonder (of met minimale) belastingheffing te bewerkstelligen, hebben we het hele traject daarom eerst afgestemd met de belastingdienst. We doorliepen voor en met de klant de volgende stappen:
Stap 1:
Allereerst hebben wij de fiscale voordelen van een VBI onderzocht en natuurlijk bekeken of een VBI in de specifieke situatie mogelijk was.
Stap 2:
Daarna (misschien wel het meest belangrijke in het hele traject) is met de klant besproken wat hij met het advies wilde doen. Zo moesten bijvoorbeeld de kinderen van de klant worden geïnformeerd. Aan hen werd verteld dat zij mochten participeren in de nieuw op te richten familievennootschap.
Stap 3:
Nadat de klant ons de opdracht had gegeven het traject naar de VBI in gang te zetten, hebben wij voor de afstemming met de belastingdienst en de notaris gezorgd. Afgelopen maand zijn bij de notaris de stukken voor oprichting gepasseerd en is de VBI een feit.
Bij dit traject ben ik van begin tot eind betrokken geweest. Zo heb ik de eerste adviesbrief aan de klant mogen schrijven en vervolgens alle stukken voorbereid voor de afstemming met de notaris en de belastingdienst. Samen met Danny heb ik bij dit project continu de lead gehad en de termijnen bewaakt die in acht genomen moesten worden. We hebben overleg met de bank gehad over het inrichten van de beleggingsportefeuille. Danny heeft veelal het klantcontact gehad en als extra ogen gefungeerd. Ik heb in eerste instantie de mogelijkheden en kansen mogen onderzoeken en eventuele obstakels met de belastingdienst mogen afstemmen. Op het eind heb ik de notariële akten gecontroleerd op fiscaliteiten. Kortom: ik kreeg uitgebreid de ruimte om te leren en te ontdekken hoe de afstemming met de diverse partijen verloopt.
Het mooie aan dit traject vond ik het feit dat ik écht van A tot Z betrokken was. Zowel bij het advies als de uiteindelijke uitvoering ervan. Naast inhoud, heb ik veel geleerd op het gebied van communicatie en afstemming met diverse partijen. In een dergelijk traject zijn wij degenen die de lead moeten nemen en het overzicht moeten bewaken. Ik ben de spil in een herstructurering waarin ‘miljoenen’ omgaan. Dan is het essentieel de lijnen continu aan te houden, de termijnen te bewaken en tegelijk het totaalplaatje niet uit het oog te verliezen.
Wil je meer weten over dit onderwerp? Stuur me dan gerust een mail.